fbpx

Romanul care ii mută pe francezi in case din lemn made in Bacau

on the hill - Copy

Romanul care ii muta pe francezi in case din lemn made in Bacau

 

“Costi Zarnescu construieste inca din 2005 case de lemn pe care le vinde in Franta. Din 2010 se concentreaza insa asupra firmei pe care o conduce in Romania, la Bacău .

In Franta constructiile pe structura de lemn sunt foarte dorite si cautate, sunt la moda, statul chiar sprijina aceste constructii prin acordarea de credite cu dobanda preferentiala pentru casele eficiente energetic“, spune omul de afaceri bacauan Costi Zarnescu. 

Sunt aproape noua ani de cand a intrat in afacerile cu case din lemn, timp in care a vandut francezilor sute de astfel de locuinte. Din 2010 si-a infiintat propria firma, în Romania, la Bacau, si incearca sa se impuna cu Ecokit pe o piata cu mult mai reticenta decat cea din Franta. Se poate spune ca a reusit din moment ce, cu o investitie de circa 200.000 de euro in utilaje, softuri si pregatirea angajatilor a ridicat o firma care la finalul lui 2013 se va apropia de o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro. Totusi, Franta a ramas principala piata. „In primul rand exista Ecokit Franta (n.r.  – firma in care Ecokit Romania este actionar majoritar), la Montelimar, intre Lyon si Marsilia. Firma are în momentul de fata contracte cu 27 de colaboratori si acopera aproximativ 60% din teritoriul Frantei“, explica Zarnescu.

A construit si vandut pană acum „cateva sute de locuinte“, dintre care doar 97 in Romania.  Este totusi multumit de rezultatele din tara, unde are parteneri la Bacau și în Bucuresti avand in vedere conditiile cu mult mai grele decat cele din Franta.  De altfel, Romania este principala tinta. „Principalul nostru obiectiv este echilibrarea pietei interne cu cea externa adica cresterea numarului de clienti în Romania pana la echivalentul celor din Franta. Pentru aceasta depunem maximum de eforturi si speram sa reusim acest lucru intr-un orizont de 2-3 ani“,  continua omul de afaceri.

 

Prejudecati, reticenta si necunoastere

Recunoaste insa ca nu-i va fi simplu sa reuseasca in Romania avand in vedere conditiile speciale de la noi. „Din pacate, in Romania exista multe prejudecati, reticenta si necunoastere, exista confuzie intre casele de lemn construite cu tehnologie moderna si cabane, este incetatenita ideea ca o casa de lemn trebuie sa fie mai ieftina decat o casa din materiale traditionale, ori in realitate nu e chiar aaa. O casa de lemn care respecta toate normele si standardele ajunge la acelasi pret cu o casa traditionala“, spune Zarnescu. Care mai este atunci avantajul, daca nu este pretul? Marele atu, si motivul pentru care sunt atat de populare in Franta constructiile din lemn, il reprezinta eficienta energetica crescuta. Relevant in acest sens, spune afaceristul bacauan, este un studiu realizat de o firma specializata din Franta. Potrivit respectivului studiu, o casa din lemn presupune un consum de patru ori mai mic de gaz si curent electric, comparativ cu o locuinta din beton. Cu toate acestea, in Romania aceasta calitatea nu este deloc promovata acesta fiind si unul dintre marile regrete ale constructorului. „Ar mai fi vorba si despre puterea de cumparare scazuta si despre lipsa oricarui sprijin sau a sprijinului insuficient pentru promovarea produselor performante din punct de vedere energetic. Un lucru care ar sustine dezvoltarea pietei ar fi reunirea intr-o asociatie specilizata a celor care construiesc astfel de structuri si sustinerea si impunerea unui standard de calitate care sa devina referinta pentru astfel de constructii“, spune Zarnescu, in opinia caruia piata din Romania este inca „un melanj intre producatorii onesti si micii artizani care construiesc dupa ureche“. Bacauanul a gasit insă un partener  acolo unde multi se asteapta mai putin, adica in zona bancara. „Am semnat un parteneriat important cu BCR-ul prin care care vindem produsele noastre in rate prin programul Casa Mea. Este un parteneriat in care ne punem mari sperante, pentru ca ofera conditii avantajoase clientilor“, arata constructorul.”

 

Articol publicat in ziarul Capital, in data de 21 ianuarie 2014, autor Serban Buscu

« Inapoi la Media