O casa de lemn nu este mai ieftina ca una clasica, de caramida, daca este facuta corect

Cei care ma citesc de ceva vreme stiu ca vreau sa imi fac o casa pe structura de lemn si de asemenea stiu ca atunci cand vreau ceva ma interesez destul de mult, si nu fac cu primul care imi iese in cale. De data asta cu atat mai mult, fiind vorba de o casa consider ca trebuie sa ma interesez cu atat mai mult, pentru ca o casa nu este o chestie pe care o faci in fiecare zi si este foarte important sa o faci bine de la bun inceput, pentru ca ulterior sa nu ai probleme cu ea.

De la bun inceput trebuie sa va spun ca am pornit pe ideea unei case pe structura de lemn pentru ca am auzit eu ca o casa de lemn este mai ieftina si mai buna. Eh in parte am avut dreptate, o casa de lemn este mai buna (o sa va zic mai jos de ce), dar nu este mai ieftina asa cum multa lume are impresia. O casa  de lemn facută ca la carte costa undeva comparativ cu o casa clasica, de caramida, facuta la negru (fara acte). Cam ala este pretul.

O casa de lemn trebuie construita bine pentru a te tine cativa zeci de ani, nu merge facuta cu tot felul de “priceputi”, care “stiu ei cum se face o casa de lemn”. In primul rand atunci cand vorbim de o casa pe structura de lemn trebuie sa avem in vedere lemnul care este folosit la realizarea structurii. Multi folosesc lemn pe care il usucă la ei in curte, il lasa ocolo o vreme dupa care pulverizeaza pe el ceva substanta impotriva daunatorilor. Un lemn bun pentru o astfel de casa nu se pregateste asa. Pentru ca in trecut am avut o campanie cu cei de la EcoKit, weekendul asta am fost pana la Bacau sa vad casele facute de ei.

In urma acestei excursii am ramas cu multe informatii pretioase, informatii pe care nu aveam de unde sa le am. M-am documentat eu inainte pe internet, dar tot la fata locului am aflat cele mai multe informatii. In primul rand am fost sa le vad fabrica, pentru ca de acolo pleaca totul. Acolo se usuca lemnul, acolo se trateaza si tot acolo se si monteaza  panourile sub presiune.

Hai sa vă spun care sunt pasii prin care lemnul ajunge la calitatea optima montarii lor in panouri.

  • Lemnul cand vine de la furnizor (cei de la EcoKit lucrează cu furnizori romani) este lasat cateva saptamani la uscat
  • Se introduce apoi in cuptoare speciale pentru uscare, cuptoare controlate electronic, unde lemnul sta pana cand ajunge la umiditatea optima de 14-16%.
  • Lemnul se rindeluieste pe toate partile si in aceasta faza i se vad toate defectele ascunse. Prin procesul de rindeluire lemnul pierde 26% din volum si ajunge la dimensiunea de 15×4.5 cm.
  • Lemnul este taiat la dimensiunile din proiect si numerotat pentru ca apoi sa se poată construi usor panourile la dimensiunile din proiect.
  • Lemnul este scufundat cu totul in baia de substanta unde are loc tratamentul impotriva insectelor si a ciupercilor.

Apoi se monteaza panourile, sub presiune, pe un banc special de montaj. La imbinari se folosesc elemente de fixare speciale, elemente galvanizate si omologate care poarta marcajul CE. Cei de la EcoKit folosesc elemente de imbinare de 3 ori mai scumpe decat clasicele cuie, scoabe si ce se mai folosesc in alte parti. Mi-au explicat ca nu vor sa renunte la aceste elemente, chiar daca ar putea sa o faca, chiar daca ar putea sa foloseasca altele de trei ori mai ieftine pentru ca aceste elemente sunt foarte importante si ei prefera sa-si pastreze calitatea, chiar daca pretul este mai mare.

In mare parte cei de la EcoKit fac case de lemn pentru francezi, peste 90% din casele pe care le fac ajung in Franta si de aceea ei trebuie sa respecte anumite standarde impuse de statul francez. La francezi nu este ca la noi, unde nu exista nicio norma in acest domeniu, la ei lucrurile sunt destul de clare si bine stabilite. La noi se poate face o casa pe structura de lemn oricum, pentru ca la noi nu exista nicio reglementare in acest domeniu. Practic la noi poti sa tai un copac din curte si sa te apuci sa-ti faci o casa cu lemnul lui, in Franta nu este chiar aaa. Astfel, lucrand pentru francezi trebuie sa se supuna normelor de acolo si acest lucru a ridicat standardul de calitate.

Să revenim la excursia pe care am facut-o la Bacau.

Am avut posibilitatea sa vad acolo 4 case. Doua din ele erau terminate de vreo 2 ani si doua erau in faza de constructie. Una era la faza de structura si ce-a de-a doua era la faza de finisaje.

Pot sa va spun ca pana sa vad aceste case am mai vazut cateva la viata mea. Nu multe, dar vreo 5-6 am mai vazut. Ce mi-a placut mie cel mai mult la aceste case este faptul ca nu scartaie, asa cum erau casele vazute de mine pana acum. Nu scartaie si nici nu se aude de jos atunci cand cineva se plimba la etaj, chiar daca persoana care se plimba poartă tocuri.

Am facut testul asta in toate casele cu etaj an care am fost. Dana statea jos iar eu cu cei de la EcoKit ne plimbam la etaj. In niciuna din case nu se auzea podeaua scartaind sau sa se auda de jos ca se plimba cineva pe sus.

Au fost multe intrebari cu privire la acest aspect in postul in care ziceam ca ma duc să vad casele, sper ca v-am raspuns acum. In teorie o casa de lemn construita ok nu are de ce să scartaie. Lemnul trebuie sa fie uscat, sa aiba o umiditate maximă de 14-16% si barnele sa fie montate la o distanta de 40cm una de alta.

De asemenea au mai fost niste intrebari puse de voi la care incerc acum sa va raspund:

Care e procedura de intretinere, ceva special aici?
Nu exista nicio procedura speciala de intretinere. Odata ridicata casa nu mai ai acces la structura de lemn, ea o sa fie ingropata pentru totdeauna in perete.

Fiabilitate in timp? Cat rezista?
Casele facute de cei de la EcoKit au o durata de viata de 90-100 de ani.

Se poate face si beci sau se pun direct pe pamant?
Se poate face beci. Fundatia la o astfel de casa este asemanatoare cu una clasica, tot beton si fier beton. Am intrebat informativ cat costa o fundatie pentru o astfel de casa si mi-au spus ca undeva la 50€/pm. In zone neseismice se pot construi si fara fundatie, dar la noi in tara nu este recomandat acest lucru, in niciun caz daca casa o sa aiba si etaj.

Se toarna sapa pe etaj/mansarda?
Da, in functie de proiect se poate turna.

Daca pretul final e cel din catalog, cum e cu transportul, care e faza cu estimatul de consum (ce au luat in calcul in estimarea aia), cum e cu montajul, costuri de intretinere in timp si ce trebuie din partea ta (doar teren si facilitati pregatite, sau?).
Estimatul de consum este facut din soft. Exista un soft specializat in aaa ceva, soft care pe baza izolatiei face singur calculele respective. Uite, de exemplu casa In design de mai sus, cea pe care am vazut-o, a avut niste costuri de incalzire de 430 lei pe luna la suprafata de 240mp.
Nu stiu cum sunt cu costurile de transport, nu am vazut intrebarea ta pana sa vorbesc cu ei, dar am sa-i intreb. Din partea ta trebuie sa fie terenul, ei iti construiesc casa in functie de terenul si nevoile tale.

Sunt atatea lucruri pe care le-am aflat ca nici nu mai stiu in ce ordine sa le pun, so… sper sa intelegeti vraistea de informatii de aici.

I-am intrebat ce cumpara romanul si am aflat ca majoritatea clientilor de la noi cumpara case la semifinit. Practic dupa aia mai au de facut finisajele si ies mai ieftin pentru ca iau niste mesteri si cu aceia nu mai lucreaza cu acte.

Daca mai aveti intrebari mai lasati un comentariu si incerc sa va ajut, cu siguranta mai sunt multe lucruri pe care le-am aflat si acum imi scapa.

COLABORATORI

Green Future
foisor.eu
foisor.eu

Se procesează