Interviu: Case de lemn EcoKit
Interviu: Case de lemn EcoKit
“În urmă cu câteva zile, mi-a ajuns pe la urechi cum că băcăuanii de la EcoKit construiesc case de lemn de calitate, mult mai bune decât cu ce suntem noi obișnuiți de către meseriașii cu care ne-am obișnuit că “merge și-așa”’.
Așa că m-am gândit să îi întreb mai multe și le-am luat un mini interviu, doar pentru voi.
A: – De ce susțineți că EcoKit fabrică case de lemn mai bune decât cele făcute de meseriașii tradiționali?
E: – Noi nu ne raportam ca standarde la piața din România, ci la cea din Franța, unde exportăm case de lemn la cheie încă din 2005. Pentru o construcție de calitate, este necesară respectarea etapelor și proceselor de prelucrare a lemnului. Lemnul folosit în construcția caselor EcoKit este de cea mai bună calitate și deține certificatul CE (semn că este în conformitate cu specificațiile Uniunii Europene privind siguranța și sănătatea consumatorului, dar și a mediului) ce asigură respectarea întocmai a celor 3 procese esențiale în prelucrarea lemnului: uscare, rindeluire-triere și tratare. Pe lânga acestea, în timpul procesului de rindeluire se elimină eventualele defecte ascunse ale materialului. Muncitorii necalificați sau meseriașii care nu au certificările noastre nu respectă întreg procesul de mai sus pentru prelucrarea lemnului.
A: – Și în afară de asta mai e vreo diferentă? Că pot să îmi iau lemnul de calitate și să îl dau la un muncitor să îl îmbine, că nu o fi mare filosofie.
E: – Da, există diferențe majore, noi avem un set complet de proceduri puse la punct pentru toate etapele necesare construcției unei case de lemn de calitate, nu sărim nicio etapă și nu facem rabat de la calitatea și cantitatea necesară pentru materialele folosite.
De exemplu, felul în care sunt îmbinate părțile componente ale casei. Atunci când nu este perfect îndreptat și când îmbinările între piese nu sunt perfecte, existând posibilitatea mobilității pieselor, o construcție de lemn poate crea zgomote neplăcute (scârțâit). De aceea toate construcțiile noastre Ecokit sunt montate după o schemă de montaj de la început stabilită, iar toate piesele și conectorii folosiți sunt de la producători omologați, piese galvanizate și cu marcaj CE. Fiecare element de lemn este repertoriat și numerotat, nimic
nu este lăsat la voia întâmplării.
De folosirea corectă și în cantități suficiente a tuturor elementelor de conectare depinde însăși verticalitatea clădirii. Am putea spune că acele construcții care acum doar “scârțâie” pot fi pe viitor chiar periculoase pentru locatari pentru ca aceste scârțâieli pot fi un semn
pentru probleme viitoare de rezistență a întregii construcții.
A: – Apropo de probleme de rezistență, eu personal mai am un dubiu referitor la o casa de lemn. La cutremur nu o să cadă pe mine?
E: -Casele de lemn EcoKit, construite din lemn prelucrat (adică uscat, rindeluit și tratat) sunt pregătite pentru a rezista tuturor intemperiilor (cutremure, incendii, inundații) si pentru a avea o durabilitate maximă în timp. Elasticitatea naturală a lemnului este un avantaj important al unei case de calitate realizată pe structură de lemn, la standarde
europene, față de o structură din materiale inflexibile, în cazul unui cutremur. Pentru că acest subiect este un mit deseori întâlnit de noi, i-am dedicat chiar un articol pe blogul nostru.
Lemnul este în mod greșit considerat un material mai puțin rezistent decât altele, rezistența în timp peste sute de ani a unor case cu structură de lemn sau construite complet din lemn demonstrând contrariul.
Lemnul de calitate, pregătit corespunzător pentru construcție este un material rezistent la apa, foc, și agenți biologici în timp ce o structură corect proiectată și montată îi asigură verticalitate si rezistentă, inclusiv la cutremure.
A: – Am o întrebare care mă privește personal. Cât costă utilitățile pentru o astfel de casă? Nu de alta, dar am mai avut un șoc acum ceva timp când am verificat contorul de gaz.
E: – O casa de lemn este mai economică decât o casă de beton. Cheltuielile cu încălzirea unei case de lemn chiar și în varianta standard sunt de până la 4 ori mai reduse față de cele necesare pentru încălzirea unei case dintr-un material rece (beton , bolțari, zidărie). În cazul unei case din lemn CCR (cu pereți din lemn mai groși, structura perete 20 cm, grosime totală a peretelui 39cm), diferența este și mai mare.
Așadar, casele de lemn EcoKit, pe care le puteți admira în galeria de mai jos, par o variantă serioasă de luat în calcul atunci când îți faci o casă. Vă invit să continuați interviul de mai sus cu întrebările la care așteptați răspuns. Cei de la EcoKit or să răspundă personal la comentarii.”
Articol publicat pe blogul arhiblog