RETETA ECOKIT Ingrediente si mod de preparare (partea IV) – Termosistem - ECOKIT BLOG

Ne apropiem de final si va prezentam si astazi cateva materiale esentiale (de fapt, dupa cum ati observant, toate materialele folosite sunt esentiale, deoarece niciunul din ele nu poate lipsi). Ne apropiem de invelisul exterior. Aici materialele, ingredientele, au dublu rol. Pe lang cel strict functional, cel mai important, alegerea materialelor de la exterior se face si dupa criteriul estetic, aici intervenind gustul si preferintele celor care vor locui in casa.

Ne referim astazi la solutiile pentru termosistem, care inseamna de fapt sistemul de izolare al fatadei. Un sistem de izolare des folosit este un termosistem pe polistiren.

Dupa cum ii spune si numele, un termosistem cu polistiren expandat se refera la actiunea  de termoizolare a peretilor exteriori ai unei constructii cu polistiren expadat, pentru a se obtine performante termice exceptionale. 

Concret, ce inseamna polistiren expandat ? Este un material cu capacitate termoizolanta buna, de culoare alba, care se obtine din procesarea granulelor de polistiren.  O proprietate de baza a acestuia este ca incetineste transferul vaporilor spre exterior. Pentru un termosistem cu polistiren expandat recomandam placi cu grosimea de minim 100 mm. Pentru ca este fabricat si depozitat in conditii speciale, acest tip de polistiren este un material stabil, neexistand pericolul de contractie in momentul in care este folosit. Un alt aspect important il reprezinta pretul, considerabil mai redus fata de alte materiale termoizolate.

Principalele avantaje, din punct de vedere constructiv, ale unui termosistem pe polistiren expandat sunt greutatea redusa si faptul ca este usor de prelucrat si manipulat. In ceea ce priveste aportul adus, ofera o izolatie termica buna si uniforma, ceea ce inseamna un consum redus de energie. Acest sistem pe polistiren ofera cel mai bun raport rezistenta termica/cost si are o buna o buna capacitate de difuzie, adica nu permite trecerea apei, dar permite trecerea vaporilor de apa, lasand peretele sa respire si sa nu se umezeasca;

Termosistemul pe polistiren nu este afectat de umezeala si nu necesita bariera de vapori, de aici rezultand o durata lunga de viata. Un sistem pe polistiren nu se descompune sub influenta microorganismelor, este rezistent la diferiti agenti chimici si in plus permite aplicarea vopselelor acrilice (fara diluanti).

O alta varianta este cea alegerea unui termosistem cu vata bazaltica, sistem care se refera la termoizolarea peretilor exteriori ai unei constructii folosind placi rigide de vata bazaltica. Aceste placi sunt concepute pentru izolare termica, protectie fonica si protectie la foc a fatadelor in sistemele de termoizolare exterioara.

Vata bazaltica este alctuita dintr-un stral superior cu o densitate marita care ii confera rezistenta superioara la actiuni mecanice si impact, si dintr-un strat inferior cu o densitate care ii confera un coeficient de transfer termic imbunatatit.

Chiar daca, comparativ cu termosisitemul cu polistiren,  coeficientului de transfer termic este asemanator, diferenta de pret mai mare pentru termosistemul cu vata bazaltica. Aceasta diferenta se regaseste in rezistenta mai buna a vatei bazaltice pe toata durata de functionare a cladirii izolate, in incombustibilitat, in permeabilitate la vapori si in performante de izolare acustica, caracteristici ce sunt mai bune decat in cazul polistirenuluiexpandat

Performanta termica excelenta a vatei bazaltice deriva din micile buzunare de aer din structura acesteia, care permit pastrarea caldurii la exterior in timpul lunilor fierbinti, si mentinerea acesteia la interior in lunile reci.

Vata bazaltica confera o permeabilitate ridicata la vapori, ceea ce garanteaza un climat interior placut. Un alt avantaj major il constituie rezistenta la difuzie, care corespunde cu cea a aerului ; datorita acestui fapt termosisitemul nu pastreaza umiditatea, ci contribuie la eliminarea ei.

Vata bazaltica este un material incombustibil, clasificat ca Euroclass A1 conform EN 13501-1, ce se comporta ca o bariera impotriva focului si nu contribuie la raspandirea acestuia. Ofera de asemenea si o izolatie fonica eficienta : structura deschisa, poroasa a vatei minerale este cea care o face foarte eficienta in protejarea impotriva poluarii fonice.

Un termosistem cu vata bazaltica este stabil dimensional. Vata bazaltica din termosisitem continua sa faca performanta, deceniu dupa deceniu. Structura fizica unica a vatei bazaltice ii păstreaza forma si rezistenta, si nu este afectata de schimbarile de temperatura sau umiditate.

Taguri

vata bazaltica izolaţie termică termoizolare Termosistem termosistem pe polistiren polistiren expandat capacitate termoizolanta

COLABORATORI

Green Future
foisor.eu
foisor.eu

Se procesează