Reteta Ecokit – Ingrediente si mod de preparare (partea II) - ECOKIT BLOG
Continuam astazi prezentarea ingredientelor esentiale pentru o reteta de succes asa cum este Ecokit. Pentru a pastra paralela cu domeniul culinar, in prepararea unei retete sau chiar in pastrarea anumitor produse pe timp indelungat, aspectul termic este esential. Atat in momentul prepararii (al fabricarii caselor, in cazul Ecokit, process care are loc in fabrica, la adapost de intemperii), dar mai ales in cazul pastrarii pe durata iernii sau pe arsita verii. In cazul alimentelor, pentru temperature adecvate apelam la beci, pivnita, lazi frigorifice. In cazul caselor pe structura de lemn, e mai simplu.
Casa nu poate fi dusa in propriul beci, asa ca se folosesc materiale izolante exceptionale, unul din secretele eficientei energetice. Casele Ecokit sunt racoroase pe timpul vremii si claduroase pe durata iernii, datorita izolatiei speciale integrate in structura peretilor. Bine inteles, exista mai multe variante :
Vata minerala de sticla, un produs din fibre de sticla obtinut din materiale pe baza de silicati, nisip, calcar, dolomit si deseuri de sticla. Se prezinta sub forma de saltele sau placi, pe dimeniuni variabile, in functie de destinatie.
Printre specificatiile tehnice ale produsului mentionam conductivitatea termica (λ) de 0,044 W/mK si faptul ca este un material incombustibil, clasificat ca Euroclass A1 conform EN 13501-1
Printre principalele avantaje se numara faptul ca permite o circulatie eficienta a vaporilor de apa, evitand producerea condensului si, implicit, a mucegaiului. Vata de sticla prezinta de asemenea o rezistenta ridicata la foc, este rezistenta la descompunere, non-higroscopica, si nu favorizeaza aparitia parazitilor si a ciupercilor, mucegaiului sau a bacteriilor. Mai mult, vata minerala de sticla este un material de o mare stabilitate dimensionala, astfel incat sistemul izolant isi pastreaza caracteristicile initiale.
Vata minerala ecologica, cu rol asemenator celei de sticla, are la baza un liant natural, fara formaldehida, realizat din materiale organice regenerabile rapid, in locul prodeuselor chimice bazate pe petrol. Acest liant ii confera produsului o culoare maro specifica, obtinuta natural, fara vopsea sau coloranti artificiali.
Conductivitatea termica (λ) a vatei ecologice este de 0,044 W/mK. Aceasta este de asemenea un material incombustibil, clasificat ca Euroclass A1 conform EN 13501-1.
Vata minerala ecologica are proprietati de izolant termic exceptionale, prezinta orezistenta ridicata la foc fiind in acelasi timp si un material hidrofob. Are stabilitate dimensionala si umple ideal un spatiu dat, contribuie la imbunatatirea calitatii aerului interior in comparatie cu vata de sticla, de aici si aspectul ecologic, mai ales ca acest produs acest produs reduce impactul asupra mediului inconjurator printr-un consum redus de energie si imbunatateste sustenabilitatea generala a cladirilor in care sunt incorporate.
Comparativ cu vata de sticla, vata ecologica are o conductivitate termica mai buna si costuri competitive.
Vata minerala bazaltica este o placa rigida, incombustibila, folosita la izolarea peretilor exteriori, conceputa special pentru izolarea acoperisurilor inclinate si a mansardelor. Conductivitata termica este de 0,038 W/mK fiind de asemenea un material incombustibil, clasificat ca Euroclass A1 conform EN 13501-1
Principalele avantahje sunt performanta termica excelenta si faptul ca asigura ventilarea structuri si transferul de vapori fara obstacole
In plus, produsul are o performanta ridicata la foc, confera o izolatie fonica excelenta datorita materialelor cu bune proprietati de absorbtie a zgomotelor, iar placile nu se indoaie si nu se deformeaza, ceea ce asigura o stabilitate dimensionala permanenta a sistemului.
In episodul urmator vom prezenta alte ingrediente indispensabile : foliile bariera de vapori si anticondens, precum si produsele utilizate la diferitele variante de finisaje exterioare.