Casa la rosu sau casa la cheie ? - ECOKIT BLOG

Pana de curand, intrebarea care ii framanta cel mai mult pe cei ce doresc sa isi construiasca o casa noua era cea referitoare la sistemul constructiv. „Sa imi fac o casa pe structura din lemn sau o casa traditională ?” Pentru cei care au aflat deja despre sistemul pe structura din lemn EcoKit, acest aspect nu mai constituie o problema, avatajele fiind evidente.

Intervine in acest moment o alta intrebare la fel de importanta, al carei raspuns va influenta in mare masura multe aspecte esentiale ale construirii casei, de la buget la timpul petrecut pana la mutarea in casa noua, si pana la amprenta personala pe care o veti da casei in care veti locui : casa la rosu sau casa la cheie ?

Nu este asadar o alegere usoara, ci una careia trebuie sa ii acordati mult timp de gandire si analiza impreuna cu arhitectul si constructorul ales.

Primii pasi     

Incepem cu proiectul de arhitectura. Impreuna cu arhitectul veti discuta despre amplasamentul terenului, stilul de proiect (casa clasica, moderna, de vacanta, luxury, etc.), destinatia casei (numarul de persoane care vor locui permanent), compartimentarea, etapele de constructie, si bine inteles constructorul si repartitia fazelor (la rosu, la cheie), aproximarea cat mai realista a bugetului pentru fiecare etapa…

Se discuta si despre stilul constructiv, dar aici am stabilit deja ca e vorba de casa pe structura de lemn… J

Ce inseamna casa la rosu ?

In jargonul constructiilor, casa la rosu reprezinta constructia casei fara realizarea finisajelor si fara partea exterioara a acoperisului. Mai concret (pentru ca in definitia de mai sus e vorba mai mult de ce nu este inclus), faza de casa la rosu include :

  • Fundatia
  • Structura peretilor
  • Sarpanta (structura acoperisului).

Revenind la ce lipseste, casa la rosu nu cuprinde nici partea de instalatii : cabluri electrice, tevi de apa si gaze, racordarea la utilitati. Aceste elemente sunt considerate finisaje.

Alegerea unei case pe structura de lemn Ecokit pare usoara in momentul analizarii duratei de ecxecutie a unei case la rosu. Pentru o casa de 150mp in stil traditional, din caramida sau din zidarie, durata de executie este cuprinsa intre doua si trei luni. O casa pe structura din lemn este ridicata intr-o zi, maxim doua !

Ce inseamna casa la cheie ?

Dupa cum ii spune si numele casa la cheie este etapa in care constructorul ne inmaneaza cheia pentru a intra casa noua. Este vorba prin urmare de constructia finalizata, care include finisajele, si anume :

  • Finisaje exterioare (invelitoare, ferestre, tencuieli exterioare sau lambriu)
  • Finisaje interioare (tencuielil interioare, gresie, faianta, parchet, usi exterioare si interioare)
  • Instalatii sanitare (chiuveta, cada/dus, vas toaleta, robineti bucatarie/baie, racorduri)
  • Instalatii termice (centrala termica, calorifere, )
  • Instalatii electrice (intrerupatoare, prize, reteaua electrica).

Alegera apartine in totalitate clientului, viitorului proprietar al casei.

In cazul unei constructii pe structura de lemn, partea cea mai importata, si anume structura de rezistenta, cea care face ca durata de viata a casei si fie une care se masoara in generatii, se ridica in cateva zile.

Etapa de executie a finisajelor, cea care poate dura intre 30 si 45 de zile, este importanta in primul rand din punct de vedere al preferintelor clientului.

De aceea, recomandarea EcoKit este ridicarea structurii de rezistenta de catre specialisti, iar odata scheletul ridicat, realizarea finisajelor cu parteneri locali. Odata asigurati ca structura casei este durabila si construita de profesionisti, finisajele pot fi realizate cu usurinta de societati locale, care sunt mult mai aproape si pot asigura service post-vanzare cu mai multe usurinta deca tar face-o forma constructoare de la distanta.

O analiza financiara arata ca aproximativ 60% din buget il reprezinta cheltuielile dintre etapa la rosu si casa la cheie. De aceea este esential ca aceste cheltuieli sa fie cat mai chibzuite, iar partenerii locali, intotdeauna aproape de santier, pot oferi acest lucru iar pretul final al casei va fi considerabil redus.

TAGS

casa lemn casa la cheie casa la rosu casa clasica moderna de vacanta finisaje

COLABORATORI

EduCEV.ro
Rentakub.com
Green Future
foisor.eu
foisor.eu
foisor.eu

Se procesează
)