fbpx

ECOKIT BLOG – Despre Case de lemn de calitate

Structura de lemn, constructii pentru orice teren – Partea I

In ultimii ani, in special in Europa, in domeniul constructiilor din lemn sistemul constructiv cel mai intalnit este cel denumit ossature-bois, si anume cel utilizat si de Ecokit. Nu o spunem noi, ci expertii !

Tocmai de aceea am ales sa dam astazi cuvantul profesionstilor, cei din domeniul constructiilor din lemn (i-am numit aici pe cei din Comitetul National pentru Dezvoltarea lemnului din Franta, bois.com), precum si arhitectilor.

 

Iata ce au de spus :

Ce inseamna ossature-bois, sistemul pe structura de lemn* ?

Sistemul constructiv cunoscut sub numele de ossature bois consista in a ridica un cadru regulat cu segmente usor distantate de elemente verticale din lemn de sectiuni mici, si anume montantii, si de elemente orizontale inalte, joase si medii, si anume traversele si  antretoazele.

Pe aceasta structura, care sustine planseele si acoperisul, se fixeaza un panou din derivate de lemn (panou de particule, placaj sau OSB), [Ecokit, de exemplu, fuloseste panouri OSB, n.tr.] care asigura contravantuirea. Izolantul termic se monteaza intre panourile care asigura astfel parametrii interiori si exteriori.

 

Iata cateva ganduri ale unor arhitecti francezi de succes.

 

Astazi va prezentam interviul domului arhitect Philippe Béranger *

« Cum ati ajuns sa lucrati cu lemnul ?

Din experienta. Lucrand in stransa colaborare cu dulgherul meu, am ajuns sa folosesc elemente prefabricate din lemn. Acestea conduc la o eficienta atat din punct de vedere al timpului de lucru, cat si al manoperei si organizarii. Pe santier, ne confruntam adesea cu imprevizibilitatea fenomenelor meteo, se pierde timp, uneori lipsesc anumite masini sau unelte… Urmand o logica a economiei, acest lucru ne permite sa fim mai competitivi, si de asemenea mai buni din punct de vedere calitativ. E nevoie, bine inteles, de mai multe munca de pregatire, dar cel putin stam confortabil pe un scaun sau in fabrica !

Care sunt avantajele unei constructii pe structura de lemn ?

Eu prefer panourile prefabricate montate pe talpa tratata in autoclava, pentru ca sunt deja obisnuit cu ele, dar mai ales pentru rapiditate si comoditate. Aceste panouri permit realizarea de panouri mai suple, cu spatii libere si deschideri mari. La aceeasi arhitectura, este mai economic decat pe boltari. Astazi, oamenii isi doresc volume mai mari, cu deschideri largi si vederi pe masura. Astfel, daca au de ales, bine inteles ca vor alege lemnul. »

De ca sa construim pe structura de lemn ?

Structura usoara

La structuri egale, lemnul este un material cu pana la 7 ori mai usor decat betonul. Acest lucru permite :

  • faricarea panourilor de structura care pot fi manipulate cu usurinta
  • transportul structurii la un pret redus
  • reducerea volumului structurii
  • construirea pe orice tip de teren (loturi inchise, inguste, fara stabilitate, cu panta mare, etc.)

Rigiditatea executiei

In functie de gradul de prefabricare in fabrica, panourile de structura pot fi livrate in intregime echipate, inclusiv cu ferestre si izolatie sau tencuiala. Montarea unor elemente prefabricate implica reducerea unor costuri de manopera, de structura si de utilaje. Astfel, o asemenea structura se realizeaza :

  • in cateva zile, cu macara sau alte masini de ridicare
  • cu putine taieri
  • pe un santier curat, cu deseuri reciclabile
  • cu o echipa mica, de 3 sau 4 persoane
  • fara a avea nevoie de timp de prindere sau de uscare.

——————————————————————————————–

*  Drepturi de autor – bois.com, editat d  Comité National pour le Développement du Bois, in articolul  l’ossature comme technique tout-terrain.

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.

Pot fi folosite urmatoarele HTML taguri si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*