fbpx

ECOKIT BLOG – Despre Case de lemn de calitate

Proiectul de executie

proiect

Este la fel de important pe cat este de obligatoriu. La fel de important precum permisul de conducere pentru cineva care doreste sa se urce la volan. E vorba, prin urmare, de lege, nu de recomandare. Pentru confirmare, citam din Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Nici nu trebuie sa o parcurgem prea mult, ne oprim la capitolul 1 : „ Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire (…)”. Iar autorizatia de construire nu se elibereaza fara proiect de executie. Asta o stie pana si primarul…

Odata lamuriti ca nu se poate fara, haideti sa vedem acum de ce este obligatoriu si de ce e mai bine sa avem un proiect de executie inainte de incepe constructia unei case. Si pentru asta ne luam tot dupa lege. Legea 10 din 1995 privind calitatea in constructii ne spune la articolul 5 care sunt cerintele obligatorii pentru indeplinirea standardelor de calitate :

 

  1. a) rezistenţă şi stabilitate;
  2. b) siguranţă în exploatare;
  3. c) siguranţă la foc;
  4. d) igienă, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului;
  5. e) izolaţie termică, hidrofugă şi economie de energie;
  6. f) protecţie împotriva zgomotului.

Iar la articolul 6 aflam ca obligatiile de mai sus revin „factorilor implicaţi în conceperea, realizarea şi exploatarea construcţiilor”, printre care se afle enumerati „proiectanţii si verificatorii de proiecte”.

Pentru a respecta standardele de calitate e nevoie de respectarea unor pasi bine stabiliti in toate etapele de constructie, iar proiectul de executie este indispensabil executarii casei in fabrica Ecokit, pentru a ajunge apoi a fi asamblata pe santier.

 

 Calcule structurale si de rezistenta

Un element esential in realizarea structurii este efectuarea calculelor structurale, in cadrului biorului de proiectare EcoKit, cu ajutorul softurilor specializate in proiectarea structurilor din lemn, si pentru proiectarea de rezistenta : Woodengine, RoofCon-TrussCon, MITEK 20/20.

 

De multe ori cei care doresc sa construiasca o casa de lemn sunt surprinsi cand ajung in birourile firmei constructoare si afla ca modelul pe care si l-au ales nu poate fi construit imediat, ci e nevoie de un proiect de arhitectura, de proiect de executie. Iar munca inginerului proiectant este pe cat de importanta pe atat de complexa si implica respectarea multor coduri, printre care si Codul de proiectare seisimica, P100, din care citam :

Pentru proiectarea construcţiilor la acţiunea seismică, teritoriul României este împărţit în zone de hazard seismic. Nivelul de hazard seismic în fiecare zonă se consideră, simplificat, a fi constant. Pentru centre urbane importante şi pentru construcţii de importanţa specială se recomandă evaluarea locală a hazardului seismic pe baza datelor seismice instrumentale şi a studiilor specifice pentru amplasamentul considerat. Nivelul de hazard seismic indicat în prezentul cod este un nivel minim pentru proiectare.”

Nimic nu e lasat la voia intamplarii si se tine cont de acceleratia terenului pentru fiecare zona de hazard seismic, de miscarea seismica intr-un punct pe suprafata terenului, de actiunea seismica orizontala asupra constructiilor, de toate conditiile locale de teren.

Constructiile pe structura de lemn nu fac exceptii, dimpotiva, sunt cele mai recomandate in zonele cu risc seismic ridicat, iar in California si Japonia, unde cutremurele vin mai des decat facturile, majoritatea locuintelor sunt pe structura de lemn !

Fie zapada cat de grea, stau linistit in casa mea !

Exista mai multe motive pentru care calculele de rezistenta difera de la o regiune la alta, chiar in aceeasi tara. De exemplu, incarcarile de zapada. O casa construita la Busteni va avea zapada mai multa pe casa si pentru o perioada mai lunga de timp decat o casa ridicata la Agigea…

Din acest motiv s-a adoptat si se respecta prevederile codului de proiectare CR 1-1-3/2012 referitor la avaluarea actiunii zapezii asupra constructiilor.

Codul cuprinde principiile, regulile de aplicare şi datele de bază necesare pentru stabilirea încărcărilor din zăpadă în România, stabileşte situaţiile de proiectare şi distribuţiile de încărcare din zăpadă pentru proiectarea structurală a clădirilor şi structurilor. Mai mult, codul se utilizează pentru proiectarea clădirilor şi structurilor situate în amplasamente cu altitudinea mai mică sau egală cu 1500 m faţă de nivelul mării. Constructiile sunt posibile, bine inteles, si la altitudini de peste 1500 m (altfel cum am avea atatea cabane montane si alte facilitati pentru bucuria amatorilor de schi si de munte.. ?), dar in acest caz inginerul proiectant va lua in calcul un cu totul al set de coeficienti…

Un alt element important este rezistanta la vant. Stim de la cei trei purcelusi ca atunci cand sufla cineva tare, e bine sa ai o casa rezistenta. In zilele noastre, casele pe structura de lemn construite conform standardelor au trecut cu usurinta acest test.

Aici e vorba de codul de proiectare CR 1-1-4/2012, privind evaluarea actiunii vantului asupra constructiilor. Codul cuprinde principiile, regulile de aplicare şi datele de bază necesare pentru proiectarea la vânt a construcţiilor în România, reglementează determinarea acţiunii vântului, prezintă metode si proceduri practice de evaluare a presiunilor/sucţiunilor şi/sau a forţelor din vânt pe clădiri şi structuri uzuale.

Acestea sunt doar elementele cele mai importante, dar nimic nu este de neglijat. De exemplu, sarpanta este proiectata sa suporte o invelitoare de 45kg/mp (tabla + panouri fotovoltaice), iar in cazul in care se va monta tigla ceramica se va redimensiona structura astfel incat sarpanta sa suporte o greutate mai mare/mp.

Fara munca inginerilor proiectanti din cadrul biroului de proiectare Ecokit, realizarea casei in fabrica nu ar fi posibila. Ei sunt regizorii care nu se vad pe santier, dar se simt atunci cand vine iarna grea si lor trebuie sa lu multumim atunci cand casa noastra ramane in picioare dupa cutremur.

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.

Pot fi folosite urmatoarele HTML taguri si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*