ECOKIT BLOG – Despre Case de lemn de calitate

Ținta EcoKit : o companie activă pentru o casă pasivă

Casa pasiva

 

După ce o am încercat timp de ani buni, prin experiența acumulată construind sute de case și prin plus-valoarea adusă de investițiile și tehnologia de vîrf, să demontăm miturile atât de adânc împământenite în memoria colectivă a românilor despre casele de lemn, trecem la nivelul următor.

 

Ce este o casă pasivă?

Deși nu e ceva nou, casa pasivă este un concept aflat din ce în ce mai des pe buzele profesioniștilor din construcții și implicit al celor care doresc să-și construiască la un moment dat o casă.

Casa pasivă nu este o marcă, nu este numele unei companii anume. Este un concept arhitectural care poate fi aplicat pe mai multe sisteme constructive. Bineînțeles, o casă pe structură de lemn de tipul celor construite de EcoKit poate fi concepută astfel încât să îndeplinească toate condițiile unei case pasive.

E vorba în primul rând de un standard de construcție cu o eficiență energetică absolută, confortabil, accesibil și ecologic în același timp.

Ca să nu lăsăm nimic la voia întâmplării și să evităm orice confuzie, apelăm direct la sursă pentru definiția casei pasive, enunțate de Asociația Internațională Passive House (iPHA) :

O casă pasivă este o construcție al cărei confort termic poate fi obținut prin încălzirea și răcirea masei de aer curat, care trebuie să îndeplinească condițiile de calitate ale aerului de interior, fără a mai fi nevoie de recirculare suplimentară a aerului.”

Este vorba, bine înțeles, de o definiție strict funcțională, fără nicio valoare numerică, valabilă pentru toate zonele climatice. E o definiție care arată ca o Casă Pasivă este un concept fundamental și nu un standard aleatoriu. De fapt, casa pasivă nu a fost „inventată” de nimeni, acest principu a fost descoperit: confort termic absolut asigurat prin măsuri „pasive” : izolația, recuperarea căldurii, utilizare pasivă a energiei solare și a surselor de încălzire internă.

Exemplu de casă pasivă

 

 

 

 

Cum ajugem de la o casă cu consum redus de energie la o casă pasivă ?

De remarcat că ultimele două măsuri nu țin de un sistem constructiv anume, pe când izolația este unul din punctele de rezistență ale caselor pe structură de lemn de tipul celor construite de EcoKit. Prin urmare, o casă EcoKit poate fi oricând o casă pasivă.

Construcțiile cu etanșeitate la aer, cu excepția celor ridicate în așa-numitele „zone climatice norocoase”, necesită folosirea unui sisteme eficient de ventilație. În cazul caselor pasive, acest sistem  poate fi folosit și pentru încălzire, fără a mai fi nevoie de instalații suplimentare  (conducte), ventilatoare suplimentare, etc.

Acest concept permite construirea de case echipate cu un sistem de recuperare a căldurii extrem de eficient la un preț accesibil. (Aici trebuie să deschidem o paranteză și să precizăm că asta nu înseamnă deloc că o casă pe structură de lemn, cu atât mai mult dacă este concepută ca o casă pasivă, trebuie să fie mai ieftină doar pentru în construcția sa lingvistică găsim cuvântul „lemn” !).

Revenind, obținerea acestui sistem de recuperare a căldurii extrem de eficient nu este chiar ușor de obținut, de vreme ce un sistem de ventilație eficient costă la fel de mult ca un sistem de încălzire –  o investiție dublă care nu va putea fi rapid amortizată.

Soluția implică, prin urmare, renunțarea la unul din cele două sisteme :

  • Fie renunțăm la sistemul de ventilație, prin instalarea de exemplu, a unei instalaţiide exhaustare. În acest caz, casa va deveni una cu consum redus de energie (dacă respectă, bineînțeles, standardele de construcție ale caselor pe structură de lemn EcoKit).
  • Fie renunțăm la sistemul de încălzire, utilizând astfel sistemul de ventilație și pentru încălzire. Vom avea, astfel, o Casă Pasivă.

Folosire aerului curat ventilat pentru încălzire fără un sistem suplimentar de încălzire poate avea succes doar în cazul construcțiilor cu pierderi extrem de reduse de aer cald. Pentru aceasta e nevoie de o izolație excepțională, oferită cu prisosință de sistemul pe structură de lemn al caselor EcoKit.

Fiind un subiect atât de generos, nu vom rămâne pasivi la nevoie dumneavostră de informații pe acest subiect și vom reveni cât de curând cu detalii despre toate avantajele oferite de acest concept.

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.

Pot fi folosite urmatoarele HTML taguri si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*